wtorek, 12 lipca 2016

Kuskus ze szpinakiem

Lekka sałatka ze szpinakiem przyrządzonym na mój ulubiony sposób : podsmażonym na maśle i oliwie z czosnkiem, cebulką i sokiem z cytryny. Do tego kuskus i słona feta i kolacja gotowa :). Szybko, nieskomplikowanie i smacznie :).  


Składniki (2 porcje) :
½ szklanki kuskusu
250 g świeżego szpinaku baby
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
kilka kropel soku z cytryny
2-3 łyżki fety
sól, pieprz

Sposób przygotowania :
Kuskus przygotowuję według informacji na opakowaniu. Cebulkę i czosnek obieram i drobno siekam. Na patelni rozgrzewam masło i oliwę, wrzucam cebulę i czosnek, smażę aż się zeszklą. Następnie wrzucam szpinak, smażę aż całkiem zmięknie, wówczas dodaję szczyptę soli i pieprzu oraz kilka kropel soku z cytryny, mieszam, ściągam z palnika. Przekładam na deskę, kroję na mniejsze kawałki, dodaję do kuskusu, dorzucam pokruszoną fetę, doprawiam do smaku jeszcze odrobiną soku z cytryny. Podaję od razu.

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię to danie i często je robię. Szpinak i feta to genialne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię dania jednogarknowe :)
    Zapraszam na swój blog :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna wersja :) bardzo lubię kuskus :)

    OdpowiedzUsuń

DZIĘKUJĘ ZA ODWIEDZINY I POZOSTAWIONY KOMENTARZ! ANONIMIE, PROSZĘ NIE POZOSTAWAJ BEZIMIENNY :)